23 May 2016

🌸 Throwback 🌸

Ada orang tanya saya, banyak2 tahun,tahun mana yang paling diingati? So saya jawab tahun 2009 dan 2012.



Tahun 2009.
Tahun tu saya akan menduduki peperiksaan SPM. Tahun tu jugalah beberapa bulan sebelum SPM, sy kena admit d hospital dan dikuarintinkan selama seminggu.


Masa tu kecoh pasal virus H1N1.. Dan msa tu pula bulan Ramadhan, cuti penggal II, xsilap sy masa bulan Ogos. Masa tu sy demam,ingatkan cuma demam biasa.. Tapi dlam jam 3 pagi tu,sy mula rasa xsedap badan, badan menggeletar dan sesak nafas. Masa tu juga sy kena hntr pg hospital Ranau,dn terus masuk wad kecemasan. Sy kena admit cuma 2 hari,spnjg 2 hari tu mcm2 kna buat test.. Doktor syak sy ada tnda2 H1N1 tu,,tanda ja la bkn kena pun.. Tapi dia still bg ubat yg khas utk tu,nak mencegah katanya.. Dia kata 1 pil tu rm150 πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ dia bagi 10 pil sahaja sbb ubat trkawal.. Rasa ubat tu ya rabbi Tuhan ja yg tahu. Alhamdulillah lepas 3 minggu sy rasa okay.. Syukur xada apa2 juga..




Tahun 2012.

Tahun ni mencabar sikit sebab spnjang tahun ni, klua masuk hospital.. Jenuh.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚. Yg prtama masa cuti sem bulan 5 tu, mula2 demam, ingat lagi masa kena tu time exam πŸ˜‚πŸ˜‚ .. Ya Tuhan sejuk bkn kepalang,rasa nak baring ja time tu.. Lps 2 hari dah ok, tp dmam dtg balik.. Brlanjutan smpi balik Sabah. 


Time tu juga sy pg 1 klinik ni utk cek mata,sbb mata kiri ada problem.. Mula2 pg klinik swasta, dia kata blh operate terus,dlm mnggu tu.. Tapi dia kata drg tak guna bius,doii memang seram la nak operate tak berbius. Lps tu dia suggest pg HQE1, masa tu tngah dmam lg, nak menunggu tu lama betul.. Jumpa doktor pakar mata d situ dia kata, kena operate tapi kena tggu la, (tggu giliran) sbb dia kata bulan ni mmg full jd kna tggu bila ada kosong br blh bt operate.. 

Lepas dr KK tu, terus balik Ranau. Masa singgah d Gmart,bgn2 ja adk bongsu tegur,knapa mata kakak kuning? Sy ingatkan mkgn sbb efect dr ubat yg doktor mata tu sapu.. So sy bt tak kesa saja la.. Tapi makin hari sy rsa badan sy lemah,rasa nak tidur sja spnjg hari... Mau 3 hari keadaan sy mcm tu, lepas tu bila mau balik Keningau, abah tegur badan sy nampak mcm kuning2 da.. Mmg time tu trus pg klinik dl.. Dktr d klinik tu suruh sy trs p hsptl besar d Keningau. 


Masa d hospital keningau tu, sy dgn mak ja.. Then doktor sna trs kasi admit sy,masuk d kecemasan sbb kuning sy tggi da,smpi nurse sana ckap sy ni mandi kunyit ka apa πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ .. Hari tu juga trs masuk wad dan abah yg packing brg2 sy πŸ˜‚.. Selama 1 mnggu lbh sy kna admit, tiap jam kena ambl darah, dn dlam smnggu lbh tu juga dmam dtg balik.. Kena xray,kena scan,smpi bngak tgn sbb kna jarum tu.. Jemu da ddk hsptl smpi sy mnta dktr keluarkn sy.. Tp dktr tu asyk cakap tggu kau hbs kuning dl br klua,sma dia mau tggu result darah dn hati sy lagi.. 


Alhamdulillah mujur bkn Hepetatis B.. Tu ja dktr ckap.. Hepetatis A mcm 50-50 dia kata.. Pelik sbb knapa da besar br kena kuning,selalunya masa baby dia kata.. Tp mkgn d sbbkan fktor keracunan makanan.. Tu la yg doktor kata..


Lps smnggu lbh tu,sy klua dr hsptl.. Pngalaman xboleh lupa... Tapi serius doktor sna nsom2.. Hahaha.. Ok gurau2.. 


Nak dijadikan cerita tahun ni juga la mata sy selamat d operate.. Sy pilih operate d klinik swasta ja.. Sbb cepat lg..  Hari sabtu tu sy,operate.. Hari tu xsmpi 10 org yg bt operation,masing2 tggu giliran.. 


Masa nama kena pnggil tu,xda rasa apa pun,okay ja.. Tapi bila lama2 sda di sana.. Seriau kot.... Ya la dia bedah mata kau masa kau tengah sedar,, masa dia sedut selaput tu rasa nak mngembang biji mata, sakit juga la..tapi xboleh kalahkan rasa sakit bila dia kluarkan lens ori,dn gantikan dgn lens baru.. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ nggggiiilluuuuuuu.. 



Lepas operate 1 mnggu jd lanun jap.. Mata xbrhnti2 klua air,dmam dan mata jd bngkak.. Masa tu dia bekalkan dua jenis ubat,yg nak letak kat mata dn ubat sakit kepala.. Sebab lps operate ni mmg sakit dia akan naik ke kepala terus.. Tahan sejalaa.. Cuci muka pn trpksa pki span facial,nak basuh rambut pn kena tggu 1 mnggu, sbb xblh bnyak gerakan takut lens tu lari dr landasan πŸ˜‚πŸ˜‚ tidur pn xblh mngiring, kena menegak.. 


Lepas beberapa bulan operate still kna pg opoitment lg.. Tapi dlm tahun 2013 tu paling last jumpa masa mau cuti raya kot, dia kata xprlu dtg lg.. Klau mau dtg utk cek blh juga.. Tapi smpi skrg dah xprgi πŸ˜‚πŸ˜‚ hahaha.. 


Apa2 pn alhamdulillah ok la.. Nikmat kesihatan ni bila2 masa Allah boleh ambil dari kita.. Sentiasa muhasabah diri,masa sakit tu la baru kita nak ingat Allah kan? Jangan begitu, tak kira lah msa kita ssh ka,sng, sedih gembira dn sebagainya sntiasa kena ingt Allah.. Hidup ni singkat.. Bila2 masa ajal akan dtg mnjemput... Bukan meminta tapi itu pasti,,ingat 5 perkara sebelum 5 perkara.. :)


0 comments:

Post a Comment

 

❤ EciL Diary ❤ Template by Ipietoon Cute Blog Design